Νικηφόρος Βρεττάκος: Το παιδί που έγινε ποιητής


Η Αθηνά Μπίνιου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και ανιψιά του Νικηφόρου Βρεττάκου, μας εξιστορεί περιστατικά και γεγονότα της ζωής του, τόσο από τα παιδικά του χρόνια όσο και από την ενήλικη ζωή του, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί που έγινε ποιητής και μας μαγεύει ακόμη με τα αινιγματικά μηνύματα και παιχνίδια της γραφής του.

Κόμικς


Ελάτε να  ανακαλύψουμε, παρέα με την Comicdom Press, το μαγικό σύμπαν των κόμικς!

Η γραφή στην Αρχαία Αίγυπτο


Ta μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Αιγύπτουμας μυούν στο μυστηριώδη κόσμο των γραφέων της  Αρχαίας Αιγύπτου και μας μαθαίνουν να γράφουμε το όνομά μας στα …ιερογλυφικά!

Εσύ πώς διαβάζεις;


O Μικρός Αναγνώστης συνομιλεί με άτομα που έχουν πρόβλημα με την όραση τους,  τους ανθρώπους του σωματείου «Φάρος Τυφλών της Ελλάδας», οι οποίοι μας εξηγούν πώς καταφέρνουν να απολαμβάνουν τις χαρές της ανάγνωσης και της γνώσης με τα μάτια κλειστά…

Κουκλοθέατρο


Ο Μικρός Αναγνώστης, ανακηρύσσοντας τον Δεκέμβριο μήνα παιχνιδιού και μαγείας, σκέφτηκε να σας συστήσει την κουκλοθεατρική ομάδα Κοκουμουκλό για να μας ξεναγήσει στο χειροποίητο, μαγικό κόσμου του κουκλοθέατρου!

Οδυσσέας Ελύτης


Η Λίνα Λυχναρά, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μελετήτρια του έργου του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη μας εξηγεί γιατί εμείς τα παιδιά μπορούμε να κατανοήσουμε και να απολαύσουμε το έργο του καλύτερα από τον καθένα!

Οι πόρτες του σχολείου είναι κλειστές


Ο Μικρός Αναγνώστης με τη βοήθεια της ActionAid, κάνει μια μικρή περιήγηση σε γωνιές του κόσμου όπου συνομήλικοί μας δεν καταφέρνουν να διαβούν την πόρτα του σχολείου…

Μυστικά και ψέματα


Η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Έλενα Αρτζανίδου μας μιλά για τα μυστικά και τα ψέματα στην ιστορία, την παραδοση και τη λογοτεχνία, που κάποιες φορές, μπορεί να μοιάζουν και με τα δικά μας!

Το νερό


Όταν το καλοκαίρι βρίσκεται στο αποκορύφωμά του και ο ήλιος μας καλεί να αφήσουμε τα σπίτια μας και να ξεχυθούμε σε θάλασσες, ποτάμια, λίμνες και νησιά, η Μαρία Δημοπούλου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, μας υπενθυμίζει όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε και να μην ξεχνάμε για το πολυτιμότερο αγαθό του καλοκαιριού αλλά και όλου του χρόνου…το νερό!

Πρόσφυγες


Η Βούλα Παπαγιάννη, συγγραφέας και παιδαγωγός του Κέντρου Διαπολιτισμικής Αγωγής (ΚΕ.Δ.Α.) του Πανεπιστημίου Αθηνών,  μας παρουσιάζει τις δυσκολίες, τα αδιέξοδα, τα όνειρα και τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, παρακινώντας μας να σκεφτούμε και τη δική μας στάση σε σχέση με το φλέγον αυτό ζήτημα!

Γάτες


Η συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη, αφοσιωμένη γατόφιλη, μάς μιλά για τα πλάσματα με τις βελούδινες πατούσες, δίνοντάς μας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον βίο και την πολιτεία τους, μέσα και έξω από τα βιβλία!

Δημοσιογραφία


Ο Σταύρος Μονεμβασιώτης, μας μυεί στα μυστικά της δημοσιογραφίας!

Εκφοβισμός, μίλα μη φοβάσαι!


Μάθε για τον εκφοβισμό και πώς να τον αντιμετωπίσεις δραστικά διαβάζοντας τις συμβουλές  του Κωνσταντίνου Φύσσα, επιστημονικού συνεργάτη της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής  Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου.

Ένας φίλος, 2.500 χρόνια πριν…!


Δες πώς περνούσε τις μέρες του ο Λέων, ένα αγόρι που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ. , την εποχή δηλαδή που κτιζόταν ο Παρθενώνας, με τη βοήθεια της Μαρίνας Πλατή, υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Χριστούγεννα


Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Δρ. Αγγελική Μαστρομιχαλάκη μάς εξηγεί τους συμβολισμούς πίσω από γνωστά ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων!

Όπερα


Δες πώς κυλάει μια βραδιά  στην… όπερα (!),  καλεσμένοι του Νίκου Ξανθούλη, μουσικού και υπεύθυνου εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της βιολίστα και συγγραφέα Μαριβίτας Γραμματικάκη.

Ποίηση


Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης  ανοίγει το παράθυρο του ποιητή και μας καλεί να δούμε με το βλέμμα του…

Οικολογία


Διάβασε το θέμα που επιμελήθηκε η συγγραφέας παιδικών βιβλίων και υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς, Ελένη Σβορώνου, και μάθε πως μπορείς να δραστηριοποιηθείς για να προστατέψεις το περιβάλλον.