To WWF συμβουλεύει:

Αν όλοι οι άνθρωποι ζούσαν όπως εμείς στην Ελλάδα τότε θα χρειαζόμασταν όχι έναν αλλά τρεις πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Είναι ένας τρόπος ζωής που απειλεί το μέλλον του φυσικού μας περιβάλλοντος και εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για όλα αυτά χρειαζόμαστε τη δική σας βοήθεια!

Αλλάζουμε συνήθειες στο σπίτι, στη δουλειά και στο σχολείο.

 

Η προσπάθεια για την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση και την προστασία του ενός και μοναδικού μας πλανήτη ξεκινά πρώτα από εμάς τους ίδιους και το οικείο μας περιβάλλον. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί με απλούς τρόπους να συμβάλλει ουσιαστικά. Μερικά από τα πρώτα βήματα ξεκινούν από το σπίτι μας.

 • Προσπάθησε να μειώσεις τα απορρίμματά που παράγεις -ιδιαίτερα εάν κατοικείς σε μικρά νησιά, ορεινά ή απομακρυσμένα μέρη όπου ενδέχεται να μην υπάρχει κατάλληλη υποδομή για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

 • Ανακύκλωσε το χαρτί, τις συσκευασίες και τα απορρίμματά σου στους κάδους και τα σημεία ανακύκλωσης που πλέον υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γειτονιά της χώρας. Βοηθάς έτσι στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας αλλά και στην μείωση της γης που χρησιμοποιείται για την απόθεση απορριμμάτων.

 • Απόφυγε τη χρήση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως κυπελλάκια, πιάτα, ξυριστικές μηχανές κτλ

 • Απόφυγε να αφήνεις τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand by).Οι ποσότητες ενέργειας που μπορούν να εξοικονομηθούν με αυτόν τον απλό τρόπο είναι τεράστιες.

 • Προτίμησε τα προϊόντα χαρτιού που προέρχονται από ανακύκλωση.

 • Αντικατάστησε τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες με αντίστοιχους οικονομίας. Θα συνεισφέρεις στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, και μακροπρόθεσμα θα εξοικονομήσεις χρήματα από τους λογαριασμούς.

 • Ψώνισε με το περιβάλλον στο νου σου. Επιβράβευσε εταιρίες με καλές περιβαλλοντικές πρακτικές και επιφυλάξου να δώσεις τα χρήματά σου σε αυτές που μολύνουν τον πλανήτη και σπαταλούν πλουτοπαραγωγικούς πόρους.

 • Προτίμησε τις γυάλινες συσκευασίες – ειδικά αυτές που μπορούν να επιστραφούν. Αυτές που δεν επιστρέφονται μπορείς να τις επαναχρησιμοποιήσεις ή να τις ανακυκλώσεις.

 • Αγόρασε τοπικά προϊόντα εποχής. Για τη διάθεσή τους στο εμπόριο έχουν εκκληθεί λιγότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα καθώς έχουν διανύσει μικρότερες αποστάσεις.

 • Μη χρησιμοποιείς "ρολό" κουζίνας, προτίμησε τις υφασμάτινες πετσέτες. Το χαρτί πετιέται μετά τη χρήση του, ενώ για τη λεύκανσή του απαιτείται χλώριο που ρυπαίνει το περιβάλλον.

 • Ζητήστε να αντικατασταθούν τα σπασμένα τζάμια και να επιδιορθωθούν τα χαλασμένα κουφώματα ώστε να μη χάνεται θερμότητα.

 • Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης. Προμηθευτείτε κατάλληλους κάδους για χαρτί, γυαλί και αλουμίνιο και τοποθετήστε τους σε σημεία που εξυπηρετούν (έξω από τις τάξεις, στα γραφεία των καθηγητών, δίπλα στο κυλικείο, στους διαδρόμους).

 • Τοποθετήστε πινακίδες στους χώρους του σχολείου, όπου θα αναγράφονται παραδείγματα που θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία αυτής της προσπάθειας. Γράψτε, λόγου χάρη, πόσα δέντρα χρειάζεται να κοπούν για να παραχθεί ένας τόνος χαρτιού.

 • Φυτέψτε ένα δεντράκι! Όσο μικρός κι αν είναι ο χώρος του σχολείου που καλύπτεται από χώμα, μην τον αφήνετε αφρόντιστο. Φυτέψτε δέντρα ή θάμνους και φροντίστε τα.

 • Φαγητό από το σπίτι; Σκεφτήκατε ποτέ τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι αγοράζετε τρόφιμα από την καντίνα του σχολείου; Αναλογιστείτε μόνον όλα τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για τα τσιπς, τις τυρόπιτες, τα μπισκότα, τα κέικ, τις σοκολάτες, τα κρουασάν, και βέβαια τα αναψυκτικά!

 

 
 

Δραστηριοποιήσου μέσω των περιβαλλοντικών οργανώσεων

Αρχέλων

Η Θάλασσα, οι Χελώνες και Εγώ

Ενήλικη θηλυκή Καρέττα στον Κόλπο του Λαγανά, Ζάκυνθος

Οι Θαλάσσιες χελώνες κολυμπάνε στους ωκεανούς του κόσμου μας τα τελευταία 180 εκατομμύρια χρόνια. Εμφανίστηκαν όταν ακόμα υπήρχαν και οι δεινόσαυροι στη Γη, πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος. Στην εποχή μας, αυτοί οι αρχαίοι θαλασσοπόροι απειλούνται από τον άνθρωπο που κάνει τεράστιες επεμβάσεις στο περιβάλλον, δηλητηριάζει τον αέρα, το νερό και το έδαφος και γενικά συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός και σημαντικότερος κάτοικος αυτού του πλανήτη.

Τα τελευταία 27 χρόνια που υπάρχει ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ, αγωνίζεται για την προστασία των Θαλάσσιων χελωνών, των φωλιών τους, των περιοχών που αναπαράγονται, τρέφονται αλλά και που γεννούν τα αυγά τους. Μια από τις σημαντικότερες ασχολίες του Συλλόγου, είναι η ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση και κυρίως των χελωνών.

Επίσκεψη σχολείου στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής

Έτσι, πριν 25 χρόνια ξεκινήσαμε επισκέψεις σε σχολεία της Ζακύνθου και σύντομα αρχίσαμε παρουσιάσεις σε σχολεία ολόκληρης της χώρας. Τώρα πια τα σχολεία έρχονται σε μας, στους Περιβαλλοντικούς Σταθμούς μας: στο Κυπαρισσιακό Κόλπο (Πελοπόννησο), στη Κρήτη και στη Γλυφάδα Αττικής. Στη Γλυφάδα υπάρχει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών, ένα μοναδικό στην Ελλάδα Νοσοκομείο για τη φροντίδα τραυματισμένων Θαλάσσιων χελωνών όπου οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική εμπειρία να δουν από κοντά τις τραυματισμένες Καρέττα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της περίθαλψης τους, λίγο πριν απελευθερωθούν.

Επίσκεψη σχολείου στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών στο Περιβαλλοντικό Σταθμό Αγιαννάκη στο Κυπαρισσιακό Κόλπο

Στο Περιβαλλοντικό Σταθμό Αγιαννάκη, στη Μεσσηνία, και στο Παγκαλοχώρι Κρήτης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο βιότοπο της Καρέττα, να δουν τη παραλία που γεννούν τα αυγά τους, και μέσα από ένα ταξίδι στη γνώση με αφετηρία τη Θαλάσσια χελώνα και μέσο πολλά κινητικά, εικαστικά παιχνίδια, παρουσιάσεις, εικόνες και εξορμήσεις στη παραλία και το δάσος, να μάθουν για την ανάγκη προστασίας της φύσης και σεβασμού προς το περιβάλλον.

Όταν τα σχολεία και οι φίλοι μας δεν μπορούν να έρθουν σε εμάς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φορητά εκπαιδευτικά πακέτα μας που είναι: «η Βαλίτσα της Χελώνας», «η Ζωή στις Ακτές» και «Ψαράδες και Χελώνες».

Περιεχόμενο του Φορητού Εκπαιδευτικού Πακέτου «Η Ζωή στις Ακτές»
Οι βαλίτσες αυτές είναι σαν μαγικά κουτιά που από μέσα τους ξεπηδούν φωτογραφίες, βιβλία, ταινίες, κοχύλια και πολλές δραστηριότητες και παιχνίδια που σκοπό έχουν τη μεταφορά περιβαλλοντικής γνώσης, ιδεολογίας και ευαισθησίας στους νέους.

Ομάδα παιδιών στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Γύθειο που παίζουν επιδαπέδιο παιχνίδι στη παραλία

Επίσης ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει δημιουργήσει σειρά εκπαιδευτικών εκδόσεων όπως βιβλία για μικρούς και μεγάλους, παιχνίδια, αφίσες κ. ά. που θα τα βρείτε στα γραφεία του Συλλόγου μας και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών. Μέσα από την πολύχρονη προσπάθεια του ΑΡΧΕΛΩΝ η Καρέττα έχει γίνει σήμερα πολύ γνωστή και αποτελεί το σύμβολο των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Ας μην ξεχνάμε ότι η Θαλάσσια Χελώνα είναι μονάχα η αφορμή για την προστασία και το σεβασμό στη Φύση γενικά.

Αν θέλεις και εσύ να μάθεις περισσότερα για το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ και την προστασία της Θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα αναζήτησε μας στο διαδύκτιο στη σελίδα www.archelon.gr ή επικοινώνησε μαζί μας για να κλείσεις μια επίσκεψη και παρουσίαση σε κάποιον από τους περιβαλλοντικούς μας σταθμούς, στο τηλέφωνο 210 8982600.

 

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης

Γεια σας, παιδιά, Γεια σας, μικροί μας φίλοι,

Εμείς οι μεγάλοι σας φίλοι στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης θέλουμε να σας πούμε ότι νοιαζόμαστε και δουλεύουμε για να προστατεύσουμε την όμορφη φύση μας, τα βουνά μας, τα δάση μας, τις παραλίες μας, τα φυτά και τα ζώα μας, αλλά και για να δούμε τις πόλεις μας, τις γειτονιές μας και τα σχολεία μας να γίνονται όμορφα και καθαρά, χαρούμενα και ευτυχισμένα.

Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά τα απαραίτητα πράγματα μόνοι μας. Για να σώσουμε τον ΠΛΑΝΗΤΗ μας από την καταστροφή χρειάζεται να ενώσουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι τις προσπάθειες μας.

Έτσι λοιπόν η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης συνεργάζεται με πάρα πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα και κάνει προγράμματα με δασκάλους και παιδιά.

Σκεφτείτε λοιπόν το δικό σας σχολείο ή τη δική σας τάξη. Έχει κάνει ποτέ πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, έχει μπει σε Δίκτυο Σχολείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή ακόμα :

- έχετε φτιάξει ποτέ μια Πράσινη Γωνιά στο σχολείο σας;

- έχετε ακούσει κάτι για την ανακύκλωση; έχετε μαζέψει συσκευασίες για ανακύκλωση στο σχολείο ή στο σπίτι σας;

- έχετε αλλάξει τις λάμπες στο σχολείο ή στο σπίτι σας για εξοικονόμηση ενέργειας;

- έχετε ακούσει τα κελαηδήματα των πουλιών μέσα στην πόλη;

- έχετε περπατήσει μέσα στο δάσος, σε ένα όμορφο μονοπάτι για να γνωρίσετε τα αγριολούλουδα, να τα μυρίσετε, να τα φωτογραφήσετε;

Όλα αυτά, αλλά και πολλά ακόμα πράγματα που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, όταν συνεργάζονται πολλοί άνθρωποι για να τα κάνουν πραγματικότητα, γίνονται πάρα πολύ σημαντικά !

Σας καλούμε λοιπόν τώρα να σκεφτείτε.

Έχετε μέχρι τώρα ακούσει στο σχολείο σας κάτι για τα «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ», «ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ» «ΦΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» «ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ», «ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Όλα αυτά είναι Προγράμματα και Δίκτυα της Εταιρίας μας. Έτσι, αν μέχρι τώρα δεν έχετε ακούσει κάτι τέτοιο στο σχολείο σας, μην κάθεστε. Ψάξτε με τους δασκάλους σας ή τους γονείς σας στην ιστοσελίδα της Εταιρίας μας (www.eepf.gr) για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και γυρίστε στο σχολείο σας για να μιλήσετε για αυτά στους συμμαθητές σας και στους δασκάλους σας.

Μη χάνετε καιρό !

Εμείς ξέρουμε ότι «θέλετε τον κόσμο σας όπως τον ονειρευτήκατε», «θέλετε να χαίρεστε τον όμορφο γαλανό ουρανό», «θέλετε να μεθάτε από τις ευωδιές των λουλουδιών».

Έχετε δίκιο ! Υψώστε λοιπόν τις φωνές σας και πέστε μας :

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ .......

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Νίκης 20, 105 57 Αθήνα
Τηλ: 210 3224944, φαξ : 210 3225285,
Ιστοθέση: www.eepf.gr
e-mail : info@eepf.gr , education@eepf.gr>

 

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA)

Τι είναι η HELMEPA;

Την ΗELMEPA ή αλλιώς Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, την έφτιαξαν Έλληνες ναυτικοί και εφοπλιστές το 1982 γιατί ήθελαν να βοηθήσουν εθελοντικά να προστατευτεί το θαλάσσιο περιβάλλον στη πατρίδα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Από τότε η HELMEPA μαθαίνει σε όλους όσους δουλεύουν για τη ναυτιλία να προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον όπου και αν βρίσκονται. Σε αυτό βοηθά και ο Γλάρος της HELMEPA που κάθε καλοκαίρι, μας συμβουλεύει να μη πετάμε σκουπίδια και πλαστικά και να κρατάμε τις θάλασσες και τις ακτές καθαρές!

Εκτός από τους ναυτικούς όμως, η HELMEPA μαθαίνει και τα παιδιά να αγαπάνε τις θάλασσες και να τις προστατεύουν. Έχει δύο περιβαλλοντικές Εκθέσεις στο Παλαιό Φάληρο και στον Πειραιά όπου εκεί πηγαίνουν μικρά και μεγάλα παιδιά και μαθαίνουν για τα καλά που μας προσφέρει η θάλασσα, για το πώς εμείς οι άνθρωποι κάποιες φορές δεν προσέχουμε και της κάνουμε κακό, αλλά και για αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να την προστατεύσουμε.

Το 1993 φτιάχτηκε και η Παιδική HELMEPA, ένα πρόγραμμα για όσα παιδιά πάνε στο δημοτικό και τους αρέσει να κάνουν δραστηριότητες με το δάσκαλό τους για τη θάλασσα και τις ακτές. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 50.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα έχουν γίνει εθελοντές-μέλη της Παιδικής HELMEPA.

Φέτος ξεκίνησε και μια άλλη κατηγορία μελών για μεγαλύτερα παιδιά, οι «Ναυτίλοι της HELMEPA» Τα μέλη αυτής της κατηγορίας μαθαίνουν για τις επιστήμες και τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα και βοηθούν με διάφορες εθελοντικές δραστηριότητες το έργο της HELMEPA.

www.helmepa.gr

 

Καλλιστώ

Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση

Η Καλλιστώ είναι μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Κύρια ασχολία και μέριμνά της είναι η προστασία της άγριας ζωής και της φύσης. Δίνοντας έμφαση στη μελέτη και προστασία των πληθυσμών των μεγάλων σαρκοφάγων (όπως είναι η αρκούδα, ο λύκος και το τσακάλι) και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδα, ενεργοποιείται κυρίως στους ορεινούς όγκους της Πίνδου και της Ροδόπης, αφού εκεί ζουν κατά κύριο λόγο τα υπό προστασία είδη.

Οι δράσεις της περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης τόσο ανηλίκων, όσο και ενηλίκων. Η Καλλιστώ για το σκοπό αυτό υλοποιεί ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία, διοργανώνει σεμινάρια, εκδηλώσεις και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, σχεδιάζει ενημερωτικά έντυπα, βιβλία, εκπαιδευτικά πακέτα και οργανώνει προγράμματα για τη συμμετοχή εθελοντών στις διάφορες δράσεις της.

Μαζί με το δάσκαλο και τους συμμαθητές σου, μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα μας ώστε να ενημερώνεσαι για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε για τους μικρούς μαθητές αλλά και να επικοινωνήσεις μαζί μας αν επιθυμείς να έρθουμε στην τάξη σου και να σας παρουσιάσουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το λύκο, την αρκούδα, τους βιότοπούς τους, τις προστατευόμενες περιοχές και τις επιπτώσεις των μεγάλων οδικών αξόνων στα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα. Μέσω της ιστοσελίδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ μπορείς επίσης μαζί με τους γονείς ή τους δασκάλους σου να προμηθευτείς το εκπαιδευτικό ενημερωτικό έντυπο με τίτλο «Συνδυάζοντας μια βόλτα στη Ροδόπη με την περιβαλλοντική εκπαίδευση», το οποίο σχεδιάστηκε με σκοπό να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας από την εκπαί­δευση στο πεδίο και να δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές και ιδέες για τη συνέχιση τέτοιων εκ­παιδευτικών προγραμμάτων, αυτή τη φορά από τους ίδιους τους εκ­παιδευτικούς ή ακόμα και τους γονείς

.

Για όλους εσάς, υπάρχει ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για την αρκούδα στην ιστοσελίδα μας «Η ζωή της αρκουδίτσας» το οποίο μπορείτε να παίξετε είτε on-line, είτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας! Όσο για σας τους «λίγο» μεγαλύτερους, από 18 ετών και άνω, υπάρχουν τα προγράμματα εθελοντισμού που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στη Β. Πίνδο και στο Γράμμο με στόχο την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική προστασία, βέβαια, εγγυόμαστε και τη διασκέδασή σας!

 

Και για να μη ξεχάσουμε…..στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε τη διαδραστική ηλεκτρονική περιήγηση στην Οροσειρά της Ροδόπης, με πληροφορίες για τα είδη χλωρίδας και πανίδας, το καθεστώς προστασίας της, τα αξιοθέατα της περιοχής και φυσικά πολλές φωτογραφίες!!

Για επικοινωνία μαζί μας καλέστε στο 2310 252530, στείλτε e-mail στο info@callisto.gr ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.callisto.gr

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Φανή Αραμπατζίδου

 

Μεσόγειος SOS

Οι μικροί πολίτες αναλαμβάνουν δράση παρέα με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Γεια σας παιδιά!
Το ξέρουμε ότι πολλές φορές νιώθετε πολύ μικροί για να βοηθήσετε το περιβάλλον που τόσο αγαπάτε, όμως πραγματικά είναι πάρα πολλά αυτά που μπορείτε να κάνετε, αλλάζοντας απλά κάποιες καθημερινές σας συνήθειες. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι, αν και μικροί, είστε κι εσείς πολίτες αυτής της χώρας, κάτοικοι του κοινού μας σπιτιού που λέγεται πλανήτης Γη!

 

Μήπως αφήνετε τη βρύση ανοιχτή ενώ πλένετε τα δόντια σας; Γνωρίζετε ότι έτσι “πετάτε” περίπου 15 λίτρα νερό ή αλλιώς, το νερό που χρειάζονται 10 άνθρωποι σε μία μέρα για να είναι υγιείς;
Πρέπει να γεμίζετε τη μπανιέρα για να κάνετε μπάνιο ή μήπως μπορείτε να είστε το ίδιο καθαροί και χωρίς να ξοδέψετε τόσο νερό;
Το να κλείνετε τα φώτα όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο ή την τάξη σας είναι κάτι πολύ απλό. Το κάνετε ή μήπως…ξεχνιέστε;
Είναι εύκολο και διασκεδαστικό να πηγαίνετε με τα πόδια ή το λεωφορείο στο σχολείο, παρέα με τους φίλους σας. Δεν χρειάζεται πάντα το αυτοκίνητο!
Βαριέστε να κλείσετε την τηλεόραση από το κουμπί της συσκευής και προτιμάτε το τηλεκοντρόλ, που την αφήνει σε κατάσταση αναμονής; Κι όμως…Δεν είναι ούτε τόσο δύσκολο ούτε τόσο κουραστικό να σηκωθείτε και να την κλείσετε!

Για σκεφτείτε το, μήπως τελικά μπορείτε να κάνετε πολλά; Και μήπως ήρθε η ώρα να αντιστρέψετε τους όρους και να μάθετε εσείς στους γονείς σας, πώς μπορούν κι αυτοί να προσφέρουν σ’αυτή τη προσπάθεια; Να δώσετε το καλό παράδειγμα στους συγγενείς, στους φίλους, στους συμμαθητές σας…

Περιβαλλοντική εκπαίδευση σε σχολείο
Διαγωνισμός παιδικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ΜΕΤΡΟ Συντάγματος, 2009
Διήμερο ΚΛΙΜΑ & ΠΟΛΗ, Αίγλη Ζαππείου, 2009

Για όλα αυτά, αλλά και για πολλές άλλες ιδέες μπορείτε να συζητήσετε με έναν από τους εκπροσώπους του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, που επισκέπτονται τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε αλλά και να παίξετε στις ιστοσελίδες που είναι σχεδιασμένες ειδικά για σας, στο www.climateactions.gr και στο www.watersave.gr
Σε αυτές τι ιστοσελίδες θα ενημερωθείτε και για άλλες δράσεις που οργανώνονται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, όπως παιχνίδια σε πλατείες και γειτονιές, διαγωνισμούς ζωγραφικής, και άλλα πολλά.

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3A, 10440, Αθήνα
Τηλ./Φαξ: 210 822 8795
Email: info@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

 

ΜEDASSET

Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών

Θα έχεις ακούσει λοιπόν για την Καρέττα καρέττα και τα χελωνάκια της, πιθανόν και να την έχεις συναντήσει το καλοκαίρι σε κάποιο νησί, όπως τη Ζάκυνθο ή την Κρήτη. Η Καρέττα κολυμπάει όλο το χρόνο στις καταγάλανες θάλασσες της Μεσογείου, σπρώχνοντας με ρυθμό τα πτερύγια της πότε πλάι και πότε πίσω. Οι ενήλικες θηλυκές χελώνες καταφέρνουν με έναν μαγικό τρόπο να επιστρέφουν στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκαν κι αυτές για να σκάψουν στην άμμο μια φωλιά και να γεννήσουν τα αβγουλάκια τους.

Η θαλάσσια χελώνα είναι ένας «ζωντανός δεινόσαυρος» που κατοικεί στον πλανήτη μας με περίπου τη σημερινή μορφή της, από την εποχή του Τυραννόσαυρου. Δηλαδή, εδώ και εκατόν είκοσι εκατομμύρια χρόνια! Και ενώ οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, οι χελώνες επέζησαν και έμειναν κοντά μας ίσαμε σήμερα! Το αν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα από εμάς τους ανθρώπους, θα εξαρτηθεί πολύ, από τη δική μας συμπεριφορά και από τις ενέργειές μας.

Στιγμιότυπο από το Πρόγραμμα Δημιουργικής Εκμάθησης και Ευαισθητοποίησης για το Περιβάλλον «Νιρέττα η Καρέττα»
Η μασκότ του MEDASSET «Νιρέττα» μαζί με τα παιδιά
Παίζοντας στο μετρό του Συντάγματος
Καθαρισμός παραλίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Μικρά Σκουπίδια»

Το MEDASSET είναι μια ομάδα ανθρώπων που προστατεύει τις θαλάσσιες χελώνες από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στις θάλασσες και τις ακτές μας και αυτές δυστυχώς είναι πάρα πολλές! Χρειάζεται όμως όλοι να βοηθήσουμε το MEDASSET για να συνεχίσει να προστατεύει τις χελώνες, τα αβγά και τα χελωνάκια. Προτείνουμε λοιπόν να επισκεφθείς την ιστοσελίδα μας στο www.medasset.gr για να μάθεις περισσότερα για αυτά τα αξιοθαύμαστα ζώα! Να θυμάσαι πάντα ότι ένας καλύτερος κόσμος μας περιμένει όταν θα μάθουμε όλοι να προστατεύουμε και να σεβόμαστε όλα τα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη μας, τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά!

ΜΕDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών)
Λυκαβηττού1Γ, 10672 Αθήνα
Τηλ./Fax: 2103613572
medasset@medasset.gr
www.medasset.gr

 

MIO-ECSDE

Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE)

Το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης, γνωστό ως ΜΙΟ, αποτελεί μια πλατφόρμα οργανώσεων από όλες τις χώρες της Μεσογείου που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού. Το ΜΙΟ δέχεται ως μέλη οργανώσεις και όχι άτομα, και ως διεθνής πλατφόρμα έχει αγγλική ιστοσελίδα για να διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ τους www.mio-escde.org.

Ένα από τα θέματα στο οποίο το ΜΙΟ δίνει ιδιαίτερη έμφαση είναι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους νέους (και τους μεγαλύτερους) σε θέματα όπως το νερό, τα απορρίμματα, η Μεσογειακή διατροφή, η κατανάλωση, κ.λπ. Αυτό γίνεται με την Πρωτοβουλία MEdIES, που επειδή είναι και αυτή διεθνής (απευθύνεται σε Μεσογειακές χώρες) έχει αγγλική ιστοσελίδα www.medies.net. Παρόλ’ αυτά όσοι γίνονται μέλη στην ιστοσελίδα MEdIES (δωρεάν εγγραφή) μπορούν να «κατεβάσουν» δωρεάν εκδόσεις, φυλλάδια, αφίσες κ.ά. σε διάφορες γλώσσες, κάποιες από τις οποίες είναι στα Ελληνικά!

Εξασκήστε τα αγγλικά σας σερφάροντας στην θεματική PUBLICATIONS, γίνετε μέλη της ιστοσελίδας και κατεβάστε τα υλικά που σας ενδιαφέρουν στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ιταλικά, στα ελληνικά και γιατί όχι στα αραβικά !!

Επικοινωνία: Ηρώ Αλάμπεη, info@medies.net

 

MOm

H MOm, είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση, που δημιουργήθηκε το 1988, από μια παρέα βιολόγων. Η παρέα αυτή αποφάσισε να ερευνήσει και να προστατεύσει ένα σπάνιο θαλάσσιο θηλαστικό, τη μεσογειακή φώκια. Η αρχή αυτής της περιπέτειας έγινε στη θαλάσσια περιοχή της Αλοννήσου, της μόνης περιοχής της Ελλάδας που γνωρίζαμε ότι υπήρχαν φώκιες. Στην περιοχή αυτή, λίγα χρόνια αργότερα, δημιουργήθηκε το πρώτο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας.

Για να πετύχουμε το σκοπό μας:

 • Έχουμε φτιάξει ένα μικρό νοσοκομείο στην Αλόννησο, όπου περιθάλπουμε ορφανές και τραυματισμένες φώκιες.
 • Μελετάμε τις συνήθειες της φώκιας για να ξέρουμε καλύτερα πώς να την προστατεύσουμε.
 • Ενημερώνουμε μικρούς και μεγάλους για την ανάγκη προστασίας της μεσογειακής φώκιας και της θάλασσας.

Πλέον οι δράσεις μας επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα. Στο δύσκολο έργο μας, μας βοηθάνε οι υποστηρικτές και οι εθελοντές μας.


Αν θέλετε λοιπόν και εσείς να μας βοηθήσετε στο δύσκολο έργο μας, μπορείτε να ζητήσετε από το δάσκαλο / δασκάλα σας:

 • να καλέσετε τη MOm στο σχολείο για να μάθετε περισσότερα για τις φώκιες μονάχους
 • να δανειστείτε την εκπαιδευτική μας βαλίτσα η «Βαλίτσα της Θάλασσας»
 • να υιοθετήσετε μια φώκια μονάχους

Επίσης μπορείτε:

 • να γίνετε υποστηρικτές της οργάνωσης
 • να επισκεφτείτε το καλοκαίρι με τους γονείς σας το Κέντρο Ενημέρωσης της MOm στην Αλόννησο και να μάθετε περισσότερα για τις φώκιες μονάχους μέσα από πολλά παιχνίδια που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στο κέντρο.
 • Να προμηθευτείτε το βιβλίο «Θέλω να γνωριστούμε, ας συστηθούμε» για να μάθετε, να ζωγραφίσετε και να γελάσετε με τις ιστορίες 10 θαλάσσιων ζώων μεταξύ των οποίων και της φώκιας μονάχους.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη μεσογειακή φώκια και τις δράσεις μας επισκεφτείτε τους δικτυακούς μας τόπους: www.monachoulis.gr και www.mom.gr

 

Ορνιθολογική Εταιρεία

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατέψουμε το περιβάλλον αλλά και να γνωρίσουμε το μαγικό κόσμο της φύσης. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία γνωρίζει πολύ καλά ότι πάρα πολλά παιδιά θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα και να βοηθήσουν στη μεγάλη μας προσπάθεια να προστατέψουμε τα πουλιά αλλά και τις περιοχές στις οποίες ζουν. Έτσι, υλοποιεί πολλές δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα προσφέροντας σε όλους την ευκαιρία να συμμετέχουν! Συγκεκριμένα, υλοποιεί Ημερήσια εκπαιδευτικά προγράμματα για οργανωμένες ομάδες (σχολεία, συλλόγους, κ.ά.), εκδίδει εκπαιδευτικό υλικό που δανείζει σε σχολεία και οργανώνει εκδηλώσεις ανοιχτές για όλους. Επίσης, εδώ και δύο χρόνια υπάρχει η παιδική ομάδα μελών «Ξεφτέρια» η οποία πραγματοποιεί συναντήσεις στις οποίες παίζουμε αλλά και μαθαίνουμε!

Copyright © 2000 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Copyright © 2000 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Copyright © 2000 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Copyright © 2000 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης

Ημερήσια Εκπαιδευτικά Προγράμματα

 • Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης», Ίλιον Αττικής
  «Τα πουλιά στην πόλη»
  «Μία λίμνη στην πόλη μας»
 • Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας, Πύλος Μεσσηνίας
  «Στα μονοπάτια της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα»
 • Εκβολές Ευρώτα, Σκάλα Λακωνίας
  «Δέλτα Ευρώτα: Υγρότοποι, Αμμόλοφοι & Θάλασσα»
 • Βραυρώνα, Μαρκόπουλο Αττικής
  «Βραυρώνα: γνωρίζοντας έναν παράκτιο υγρότοπο»
 • Έδεσσα
  «Γνωριμία με τον υγρότοπο Άγρα – Βρυττών – Νησίου»

Εκπαιδευτικό υλικό

 • «Ο Μαυροπετρίτης μάς ταξιδεύει στο Αιγαίο»
 • «Στα μονοπάτια της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα»
 • «Εξόρμηση στη φύση του Ταΰγετου»
 • «Γνωριμία με το Φυσικό Περιβάλλον του Πάρνωνα»
 • «Γνωριμία με τη φύση των προστατευόμενων περιοχών»:
  • Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης
  • Λίμνης Κερκίνης
  • Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
  • Χελμού – Βουραϊκού
  • Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς
  • Καρπάθου – Σαρίας
  • Εθνικού Δρυμού Αίνου


Ενδεικτικές Εκδηλώσεις

 • Γιορτή πουλιών
 • Χελιδονίσματα
 • Ημέρα Περιβάλλοντος
 • Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων


Παιδική ομάδα μελών «Ξεφτέρια»
Τα Ξεφτέρια είναι η παιδική λέσχη μελών της ΕΟΕ. Στόχος της λέσχης είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από συναντήσεις, παιχνίδια, εκδρομές κ.ά.


WWF

Τι κάνει το WWF για σένα και για τη φύση και τι μπορείς να κάνεις εσύ για το WWF.

Γεια σου. Είμαι το γιγάντιο πάντα, η ασπρόμαυρη αρκούδα με τα θλιμμένα μάτια ντε…Είχα την τιμή να γίνω το σήμα WWF. Μπορείς να φανταστείς γιατί διάλεξε εμένα για σήμα της η οργάνωση;
Απλό: γιατί είμαι απειλούμενο είδος. Είμαι σύμβολο για όλα τα απειλούμενα είδη. Η περιβαλλοντική αυτή οργάνωση προστατεύει τα ζώα υπό εξαφάνιση αλλά και τον βιότοπό τους. Βιότοπος είναι το σπίτι των ζώων δηλαδή, τα δάση, τις, θάλασσες, τις λίμνες, τα ποτάμια, τα βουνά.... Και μη νομίζεις ότι είναι εύκολη δουλειά. Για να προστατεύσεις ένα είδος υπό εξαφάνιση πρέπει να δουλέψεις σε πολλά θέματα. Δώσε βάση: προστασία βιοτόπων, αγώνας για την εφαρμογή των νόμων, άσκηση πίεσης σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για το περιβάλλον, ευαισθητοποίηση, πληροφόρηση και κινητοποίηση της κοινωνίας… Ου πολλά. Που να στα λέω. Οι άνθρωποι του WWF αγωνίζονται.

Εσύ τι μπορείς να κάνεις τώρα…Μπορείς καταρχήν να συνεννοηθείς με τον δάσκαλο/ά σου και να καλέσετε στην τάξη το WWF. Μπορείτε να δουλέψετε ένα περιβαλλοντικό θέμα με τη βοήθεια του υλικού που έχει αναρτήσει η οργάνωση στο δικτυακό της τόπο.

Εσύ προσωπικά μπορείς να αρχίσεις να ζεις πιο οικολογικά. Ξέρεις, οικονομία στην ενέργεια, στο νερό, ανακύκλωση, λιγότερη κατανάλωση, λιγότερη παραγωγή σκουπιδιών, σεβασμός στη θάλασσα και στο δάσος που επισκέπτεσαι για να παίξεις. Ακόμα, να απολαμβάνεις χωρίς να ενοχλείς την άγρια ζωή στις εκδρομές σου…

Και φυσικά μπορείς να υιοθετήσεις συμβολικά ένα απειλούμενο είδος και να γίνεις υποστηρικτής του WWF. Μπορείς να υιοθετήσεις εμένα (η καλύτερη επιλογή σου λέω), μία τίγρη, μια θαλάσσια χελώνα, μια πολική αρκούδα, ένα δελφίνι ή έναν κραυγαετό. Ρίξε μια ματιά

Η ετήσια συνδρομή είναι 25 ευρώ. Και για μια ολόκληρη τάξη ή σχολείο 125 ευρώ. Όσο πιο πολλοί (είμαστε), τόσο πιο δυνατοί.