Απο την παράσταση "Οικολογήματα" βασισμένο στην ομώνυμη σειρά του Βαγγέλη Ηλιόπουλου.
Μουσική: Κώστας Θωμαϊδης.

 

Απο την παράσταση "Η επανάσταση των γλυκών και το μαγικό κάλεσμα" της Ζωγραφιάς Δαβαρούκα.

 

Ακούστε το τραγούδι "Ταξιδεύω"


Μουσική: Σοφία Ταμβακοπούλου
Στίχοι: Βάσω Γιαρένη
Απο το cd "Μία... φεγγαρόσουπα και εννέα παιδικά τραγούδια", εκδόσεις Πατάκη.

Ξέρατε ότι

  • 21 Μαρτίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα κουκλοθεάτρου! Κάθε χρόνο την ημέρα εκείνη το Ελληνικό Κέντρο Κουκλοθέατρου UNIMA ΕΛΛΑΣ  σε συνεργασία με τους Ελληνικούς Θιάσους Κουκλοθέατρου  διοργανώνει  γιορτές σε όλη την Ελλάδα  με παραστάσεις , εργαστήρια.
  • Ο πρώτος επώνυμος κουκλοπαίκτης της αρχαιότητας ήταν ο Ποθεινός .  Έπαιζε με τις ξύλινες μαριονέτες του στο Θέατρο του Διονύσου κάτω από την Ακρόπολη την ίδια περίοδο όπου παρουσίαζε ο Ευριπίδης τα έργα του.
  • Γράπα λεγόταν το χωνί  στο οποίο μάζευαν χρήματα από τους περαστικούς οι πλανόδιοι κουκλοπαίκτες που έπαιζαν παραστάσεις Φασουλή στους δρόμους της Αθήνας στις αρχές του 20ου αιώνα ( το σημερινό καπέλο).
  • Η πιο παλιά μαριονέτα που σώζεται είναι μια πήλινη αρθρωτή μαριονέτα που έχει μορφή γυναίκας ύψους περίπου 25 cm . Φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου στην Κρήτη.
  • Η Τέχνη του κουκλοθέατρου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα ήταν θέαμα αποκλειστικά για μεγάλους.
  • Η Ελλάδα έχει δύο παραδοσιακούς κωμικούς χαρακτήρες λαϊκού κουκλοθέατρου: Τον καραγκιόζη που μας ήρθε από την Τουρκία και τον Φασουλή που μας ήρθε από την Ιταλία. Και οι δύο έχουν τις ρίζες τους σε καρναβαλικές παραδώσεις ενώ αντίστοιχοι ήρωες υπάρχουν σε όλα τα μέρη της γης.

 

 

Unima Ελλάς

 H UNIMA - ΕΛΛΑΣ γεννήθηκε το 1990 και αποτελεί το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας (UNion International de la MArionnette), ισότιμο μέλος της UNESCO και κανονικό μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου που Ιδρύθηκε το 1929, στην Πράγα και σήμερα έχει τμήματα σε ενενήντα περίπου χώρες όλου του κόσμου, ενώ εδρεύει στην Γαλλία.

 H UNIMA - ΕΛΛΑΣ είναι οργανισμός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός και σαν στόχο της έχει την προώθηση της τέχνης αυτής στον ελληνικό χώρο, σε όλα τα επίπεδα, με την σύγχρονη ευρεία έννοιά της. Προσπαθεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους της κούκλας μεταξύ τους, και το κοινό κοντά στην κούκλα και το θέατρό της.

Σήμερα έχει περίπου 120 μέλη από όλη την Ελλάδα και ενώνει χωρίς διασπάσεις όλους τους επαγγελματίες του χώρου.
Δραστηριοποιείται πολύπλευρα, οργανώνοντας εκδηλώσεις, εργαστήρια, ομιλίες, εκθέσεις, εκδίδοντας βιβλία, το περιοδικό ΝΗΜΑ (τη μοναδική περιοδική έκδοση για το κουκλοθέατρο στην Ελλάδα) και άλλα ενημερωτικά έντυπα.

 Διατηρεί ένα μόνιμο χώρο , ανοικτό στο κοινό, το Κέντρο Κουκλοθέατρου[περισσότερες πληροφορίες] όπου πέρα από τις εκδηλώσεις, τα εργαστήρια και τις συναντήσεις του συλλόγου, στεγάζονται μόνιμα: Δανειστική βιβλιοθήκη με εκδόσεις από όλο τον κόσμο, βιντεοθήκη , Αρχείο Περιοδικών και εντύπων και κυρίως το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικών θιάσων Κουκλοθέατρου.

Μέλη της UNIMA μπορούν να γίνουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη της κούκλας και του θεάτρου της.

 UΝΙΜΑ-ΕΛΛΑΣ
Παλαμηδίου 41, 10441 Αθήνα,
τηλ./φαξ: 210-5141252
e-mail: unimahellas@yahoo.com
web site: www. unimahellas.org

 

Διαβάστε το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου και τα 20 χρόνια της UNIMA