Το Μουσείο όπου απαγορεύεται να μην ΑΓΓΙΖΕΤΕ!

Το ελληνικό Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα. Το Μουσείο δημιουργήθηκε για να επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Τα εκθέματα του Μουσείου Αφής, αγάλματα, αγγεία, γλυπτά και χρηστικά αντικείμενα είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε Μουσεία της χώρας μας, τα οποία οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν και να ψηλαφήσουν. Αν θέλατε πάντα να αγγίξετε τον Ερμή του Πραξιτέλη, την Αφροδίτη της Μήλου, τον Ηνίοχο και άλλα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, το Μουσείο Αφής σας περιμένει!

Μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν συναντήσεις ένα άτομο με πρόβλημα όρασης:

Όταν με συναντήσεις

 • Κάνε αισθητή σε μένα την παρουσία σου.
 • Ρώτησέ με αν χρειάζομαι βοήθεια και που θέλω να πάω

Όταν με συνοδεύεις

 • Άφησέ με να σε πιάσω εγώ
 • Να προπορεύεσαι μισό βήμα, έτσι ώστε να σε ακολουθώ εύκολα.
 • Κατά τη διαδρομή μας, μίλα μου άνετα, ενημέρωσέ με για τα χαρακτηριστικά κτίρια και σημάδια.
 • Για να κινηθώ μόνος μου, με τις οδηγίες σου, χρησιμοποίησε τις λέξεις: ΕΜΠΡΟΣ-ΠΙΣΩ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΔΕΞΙΑ.
 • Όταν απομακρύνεσαι να μου το λες.

Όταν βρεθούμε σε παρέα

 • Ρώτα με ευθέως για τις προτιμήσεις μου και τις απορίες σου που με αφορούν.
 • Μίλησέ μου στον φυσικό τόνο της φωνής σου.


Όταν βρίσκεσαι σε αυτοκίνητο

 • Ζήτα από τον οδηγό να αφήσει τη διάβαση πεζών ελεύθερη.
 • Εάν ο οδηγός παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο το ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ή το ΜΗΧΑΝΑΚΙ του ή κλείνει τις γωνίες στις διαβάσεις,  βάζει εμπόδια στο δικαίωμά μου να κινούμαι ανεξάρτητος.

Ξέρετε τους σκύλους- οδηγούς τυφλών;

  Οι Σκύλοι Οδηγοί Τυφλών, είναι άριστα εκπαιδευμένα ζώα που χρησιμοποιούνται από άτομα με τύφλωση ή με μειωμένη όραση προκειμένου να τα οδηγούν παντού με ασφάλεια. Ο σκύλος- οδηγός διευκολύνει την κίνηση ενός ατόμου με προβλήματα  όρασης με το να εντοπίζει επικίνδυνα σημεία όπως σκάλες, ανελκυστήρες, εισόδους σπιτιών, εισόδους σταθμών μετρό, στάσεις λεωφορείων κ.α. Τα σκυλιά που επιλέγονται να εργαστούν ως σκύλοι-οδηγοί  μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται, να εξοικειώνονται με κόσμο και θορύβους, να αναγνωρίζουν και να παρακάμπτουν εμπόδια κ.α. Η εκπαίδευση ξεκινά στην ηλικία των 12 μηνών και διαρκεί περίπου 4-5 μήνες.

Δεν είναι όλα τα σκυλιά κατάλληλα για να εργαστούν ως σκύλοι-οδηγοί. Τα Labrador είναι η δημοφιλέστερη φυλή σκύλων που εκπαιδεύεται για το σκοπό αυτό, καθώς έχουν άριστη όραση, ακοή και όσφρηση. Είναι επίσης ήρεμα, έξυπνα, κοινωνικά,  και έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Άλλες φυλές σκύλων που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό είναι τα  retriever  και τα λυκόσκυλα. (German Shepherd). Σκύλοι ακατάλληλοι για οδηγοί τυφλών ακολουθούν άλλη καριέρα, πχ  ως σκύλοι βοηθοί για άτομα με κινητικές αναπηρίες, σκύλοι ακοής για κωφούς, σκύλοι αστυνομίας, κλπ.