Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

«Όλοι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση»: Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 1948, Άρθρο 26

Η Εκπαίδευση αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό όπλο στη μάχη κατά της φτώχειας.

 

ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΡΑ…

1 στους 5 ανθρώπους στον κόσμο δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνεις εσύ αυτή τη στιγμή, να διαβάσει. Συγκεκριμένα:

69 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο. Τα περισσότερα παιδιά που στερούνται το δικαίωμα στη μάθηση είναι κορίτσια.

759 εκατομμύρια ενήλικες δεν μπορούν να διαβάσουν αυτή την πρόταση.

Οι περισσότεροι αναλφάβητοι ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

1 στα 2 παιδιά στην Αφρική δεν συμπληρώνουν ποτέ 5 χρόνια βασικής εκπαίδευσης, που αποτελεί το ελάχιστο για την απόκτηση στοιχειωδών γνώσεων (ανάγνωση, γραφή, απλά μαθηματικά).

 

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΖΩΕΣ

Η παρακολούθηση ενός σχολικού έτους αυξάνει το μισθό ενός ατόμου κατά 10%.

Η παιδεία μειώνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να προσβληθεί από τον ιό HIN/AIDS.

Ένα παιδί που γεννιέται από μητέρα που γνωρίζει ανάγνωση, έχει 50% περισσότερες να επιζήσει πέρα των 5 ετών.  

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ

Το 2000 σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Χιλιετίας και τη Συνθήκη Εκπαίδευση για Όλους σύμφωνα με την οποίες έως το 2015 όλα τα παιδιά του κόσμου θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ο αναλφαβητισμός των ενηλίκων θα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 50%.

Από το 2000, 40 εκατομμύρια παιδιά που δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση τώρα πηγαίνουν σχολείο. Δυστυχώς όμως, υπολογίζεται ότι οι περισσότερες χώρες δε θα καταφέρουν να πετύχουν το στόχο τους ως το 2015.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μπορεί να νομίζετε ότι ο κάθε ένας από εσάς είναι αδύναμος να αλλάξει την κατάσταση. Αλλά αν όλα τα παιδιά του Κόσμου ενωθούν θα γίνουν πιο δυνατά από κάθε κυβέρνηση. Νέλσον Μαντέλα

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση είναι η μεγαλύτερη μαθητική εκστρατεία του κόσμου!

Διοργανώνεται από την Παγκόσμια Εκστρατεία για την Εκπαίδευση (Global Campaign for Education) που ιδρύθηκε το 1999 και η ActionAid είναι ιδρυτικό μέλος της. Βασική της δράση είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση. Σε αυτήν συμμετέχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Δίκτυα της Κοινωνίας των Πολιτών, εκπαιδευτικοί και μαθητές από περίπου 120 χώρες του κόσμου. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι οι μαθητές οι οποίοι κάθε χρόνο καλούνται να δράσουν διεκδικώντας το δικαίωμα των συνομηλίκων τους να πάνε σχολείο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Δράσης μαθητές από πλούσιες και φτωχές χώρες ενώνουν τις φωνές τους και μέσα από παραπλήσιες εκδηλώσεις, υπενθυμίζουν στους ηγέτες της χώρας τους τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την εκπαίδευση και την ανάγκη ουσιαστικής κατοχύρωσης του δικαιώματος πρόσβασης κάθε παιδιού σε αυτήν για όλα τα παιδιά του κόσμου!

Μην ξεχάσεις να ενημερώσεις τους δασκάλους σου για την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση! Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο http://education.actionaid.gr/